Kontakt

Bylo - nebylo v zemi Austrálské

 

 Realistické sci-fi od protinožců.

     V zemi Austrálské nalezli kolonisté téměř zemi zaslíbenou. Podnebí příznivé, pláně, hory, lesy, buš, řeky . Domorodé obyvatelstvo až nepochopitelně nebojovné, spousty volného prostoru. Zdejší fauna se výrazně lišila od fauny v již známých končinách světa. Velká zvířata tu vlastně nežila, a mimo krokodýlů tu nebyli ani významnější predátoři. Domorodci se sice živili převážně lovem - nicméně lovili jednak primitivnímy prostředky a jednak velmi uvážlivě kořist vybírali - a tak na kontinentě panovala až neuvěřitelná rovnováha. To se ale mělo brzy změnit.

     Noví obyvatelé brzy poznali, že Austrálské podmínky nejlépe vyhovují chovu ovcí - a tak již záhy po osídlení zemi rozdělily pruhy plotů na pastviny. Zdejší fauně to příliš nevadilo - drobní živočichové si ostnatých drátů prostě nevšímali, pro klokany nepředstavoval plot žádnou vážnou překážku. Jenže vyvstal problém - potravní konkurence ovcí a klokanů. I pojali kolonisté šlechetný a uvážený záměr - snížit drasticky populaci oněch bizarních živočichů. Jediný původní větší predátor - vakovlk - byl již zdárně vyhuben, dingo - původně domácí pes, zavlečený na kontinent již kolem roku 4000 před Kristem, sice klokany poněkud redukoval, ovšem brzy zjistil, že jehňata se snáze loví a chutnají možná ještě lépe. A tak byli klokan i dingo prohlášeni za krajně nežádoucí - a jejich likvidace se stala takřka národním sportem.

     A objevil se další problém - kdo by jedl zastřelenou škodnou? A skopové se také brzo přejí. Navíc je tučné - pro dietní kuchyni zcela nevhodné. Noví "vládci" země dali hlavy dohromady a usoudili, že příroda napáchala v zemi Austrálské mnoho chyb, a že jedním z nedostatků je i nepřítomnost velmi chutné a dieteticky významné kořisti - kupříkladu králíka. Od úvahy k činu nebylo daleko - a tak již brzo po celé zemi hopkovaly celé kolonie těch roztomilých a dietních chlupáčů. Jejich lov byl relativně nenáročný, stavy se díky neexistenci významných predátorů utěšeně zvyšovaly. Postupně králík opanoval Australskou přírodu - stal se všudypřítomným. Občasné epidemie, ať už uměle vyvolané anebo zcela přirozené, nedokázaly ohromnou populaci významně omezit. Ovce získaly nového potravního konkurenta, stejně jako klokani a další původní býložravci. A tak se z původně dobře míněnného zásahu stal obrovský problém. Do eliminace roztomilé dietní pochoutky bylo již vloženo ohromné množství prostředků - ovšem bez většího úspěchu.

     A co bude následovat? Celoplošná opatření na způsob deratizace ve městech? Zavlečení dalšího druhu - tentokrát králičího predátora? Možná. Ale také se může stát něco úplně jiného.  Objeví se mezi obyvatelstvem skupina, která prohlásí králíka za nové božstvo. Milovníci králíků se začnou sdružovat do rabbit teamů, spolků a sekt. Z králíka se stane tabu - jeho zabití bude herezí nejvyššího stupně. Budou podepisovány petiční archy za ochranu králíka a za potlačení jeho nepřátel. Pro králíky budou vytvářeny rabbit hotely, bude glorifikován jako symbol chytrosti, síly a sportovní vytrvalosti. Bude loven pouze do šetrných pastí a lapadel, po ulovení bude ošetřen, zvážen, vyfotografován a po aplikaci medikamentů zvyšujících plodnost bude vypouštěn zpět do přírody. Naopak konkurenti Velikého Králíka  budou bez milosti vybíjeni všemi způsoby.  Králičího šílenství se samozřejmě chopí ruka trhu - výrobci zaručeně nejšetrnějších lapacích přístrojů , lákadel a medikamentů rozpoutají v touze po zákazníkovi ohromnou vlnu králičího amoku - budou vyhlašovány soutěže a maratóny, petice U-20 (délka ucha Svatého Králíka), petice pro zavedení výhradně králičích oblastí. Budou vycházet výpravná periodika na téma "Králík - náš kamarád","Králičí ohlasy" a podobně, kde budou nenásilnou a objektivní formou propagovány hypermoderní a mega účinné šetrné králíkolovné techniky a hlavně superdrahé prostředky. Kdokoli vstoupí na území obydlené Králíkem aniž bude vybaven elektronicky řízeným systémem pro nejšetrnější lov ušatého božstva bude po zásluze zesměšněn, proklet a vykázán - později možná i lynčován.Budou zřízeny soudy, které budou oprávněny uložit trest nejvyšší za konzumaci božského masa.  Zemědělství bude zcela podřízeno Velkému Dílu - a slunce nebude zapadat nad lány mrkve a zelí.  Cílem veškerého snažení bude Jediné Velké Králičí Blaho . Je sice pravda, že za  za zbudování Králičího Světa zaplatí existencí mnoho jiných druhů fauny i flóry - to je ale zanedbatelná cena  za prosazení Nejvyššího Ideálu. Neboť je ON - Veliký Králík - je jako vrchol tvorstva hoden života. Bude opět nastolena rovnováha - na obou miskách vah bude stejně velký králík .....

      Cíle bude dosaženo. Celá země se stane jedním ohromným králičím bobkem. Přijde vám to přehnané? No - nevím. Možná ano. Ale možná také ne. My lidé máme podobné sklony, není liž pravda?

 

P.S. _ Většina článku je smyšlená - a případné podobnosti s žijícími osobami či existujícími jevy je čistě náhodná !!

 

JKL

Průměrná známka: 2,33

Komentář ke článku (0)